De paradijsvogelbloem is de nationale bloem van Tenerife. Dit is echter niet de enige bloem die Tenerife heeft. Het eiland beschikt over bijzonder veel verschillende planten en boomsoorten, ca. 600 zijn inheems. De grote verscheidenheid aan vegetatie op Tenerife heeft verschillende oorzaken. Er zijn al drie zones te onderscheiden door verschil in hoogte (droge zone tot ca. 1000 meter, boomzone tot ca. 1800 meter en de alpiene zone boven de 1800 meter). Daarnaast wordt de vegetatie beïnvloed door verschil in klimaat: in het noorden valt meer regen, het zuiden is dor en droog.

In de droge zones groeien onder andere Canarische palmen, bananenplanten, suikkerriet, agaven, wolfsmelksoorten en cactussen (de grootste collectie cactussen is te vinden in het Cactus park in Tenerife).

Boomzone

In de boomzone groeien allerlei soorten naald- en loofbomen zoals de 20 tot 30 meter hoge Canarische pijnbomen die zichzelf bevochtigen.

Alpine zone

In de alpine zone groeien onder andere kruiden, korstmossen en dwergstruiken. In het nationaal park Las Canadas bloeit in de winter het madeliefje en in het voorjaar is de bodem bedekt met paarse en witte bloemen. Rondom de top van de vulkaan bloeit een paarskleurig Teide-viooltje. Dit viooltje is een van de weinige plantensoorten die kan groeien boven de 3500 meter.

Bananen

In 1882 werd de banaan op het eiland geïntroduceerd door de Franse Sabin Berhelot. Al snel begon men met het verbouwen van bananen op bananenplantages. Op Tenerife groeien de bananenplanten tussen 300 en 400 meter boven zeespiegel. Veel bananenplantages worden omringd door hoge muren daar bananen erg gevoelig zijn voor wind. De bananenplant is zowel mannenlijk als vrouwelijk, wat uniek is. De stengel is vrouwelijk, de bloem is mannelijk. Na ongeveer 7 maanden van bloeien kunnen de bananen geoogst worden. Van alle geoogste bananen gaat ongeveer 96% naar het vasteland.
 
 
© 2017 - Woning Tenerife - [contact]